INGREDIENCIE
- 250 g polohrubej múky
- 1,5 KL kypriaceho prášku
- 1 KL jedlej sódy
- 1 štipka soli
- 300 ml gréckeho jogurtu
- 100 g kryštálového cukru
- 3 ks vajec
- 80 ml slnečnicového oleja
- 2 KL strúhanej citrónovej kôry
- 1 KL vanilkového extraktu
- 200 g čerstvých čučoriedok
- 1 PL hladkej múky
CITRÓNOVÝ SIRUP
- 100 ml citrónovej šťavy
- 80 g kryštálového cukru
POSTUP:
1.) Múku premiešame s kypriacim práškom, sódou a štipkou soli.
2.) Vo veľkej miske spolu metličkou vyšľaháme jogurt, cukor a celé vajíčka. Potom primiešame aj olej a tekutú zmes ochutíme vanilkou a citrónovou kôrou.
3.) Do misky preosejeme sypké ingrediencie a dobre premiešame.
4.) Umyté a odkvapkané čučoriedky premiešame s lyžicou múky.
5.) Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlaného, hlbšieho plechu (35×25 cm), posypeme čučoriedkami a dáme piecť do rúry vyhriatej na 175°C na zhruba 45 minút.
6.) Kým sa koláč pečie, pripravíme si citrónový sirup. V rajnice jednoducho zahrejeme čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu s cukrom a privedieme k varu. Spoločne na miernom ohni povaríme zhruba 5 minút a odstavíme.
7.) Vlažným sirupom potom prelejeme horúci koláč a necháme ho úplne vychladnúť, kým začneme servírovať.
8.) Prajeme vám dobrú chuť 🙂