INGREDIENCIE
- 600g hladkej múky
- 1 štipka soli
- 5PL práškového cukru
- 100ml vvlažného mlieka
- 1KL kryštálového cukru
- 20g čerstvého droždia
- 100g zmäknutého masla
- 100g bravčovej masti
- 100g kysléj smotany
- marhuľový džem
POSTUP:
1.) Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s kryštálovým cukrom do hladka a niekoľko minút necháme postáť.
2.) V múke rozmiešame soľ a práškový cukor, pridáme maslo a masť, potom pridáme kvások a postupne pridávame toľko kyslej smotany, aby vzniklo mäkké, ľahko spracovateľné, ale nie lepivé cesto. Cesto nie je potrebné vykysnúť, môžeme s ním pracovať ihneď.
3.) Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Jednu z nich vyvaľkáme na kruh s hrúbkou asi 4 mm a nakrájame na 12 rovnakých trojuholníkov. Na širšiu časť každého z nich dáme lyžičku džemu (mal by to byť pevný domáci džem, inak ho pri pečení veľa vytečie). Trojuholníky zrolujeme, vytvarujeme do tvaru rožtekov.
4.) Postup zopakujeme aj s ďalšími dvoma časťami cesta: rozvaľkáme do kruhu, rozrežeme na 12 častí, ktoré naplníme džemom a zrolujeme.
5.) Rožteky poukladáme na plech a pečieme v predhriatej rúre pri 180°C zhruba 10 minút dozlatista.
6.) Prajeme dobrú chuť 🙂