Ingrediencie:
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- Šťava a kôra z 2 citrónov
Na vrstvenie:
- 200 g piškót
- 150 ml citrónovej šťavy (môže byť aj s trochou vody)
- 2 lyžice cukru (na oslabenie citrónovej šťavy, ak je príliš kyslá)
Na ozdobu:
- 250 g čerstvého ovocia (jahody, maliny, čučoriedky)
- Citrónová kôra
- Lístky mäty
Postup:
- Príprava krému:
- Vo veľkej miske zmiešajte mascarpone s práškovým cukrom, citrónovou šťavou a citrónovou kôrou, až kým nevznikne hladký krém.
- V druhej miske vyšľahajte smotanu na šľahanie do tuhých vrcholov a potom ju opatrne primiešajte do mascarpone krému.
- Príprava piškót:
- Zmiešajte citrónovú šťavu s cukrom. Podľa chuti môžete pridať trochu vody, ak je šťava príliš koncentrovaná.
- Každú piškótu rýchlo namočte do citrónovej zmesi a položte ju na dno formy (najlepšie 20×20 cm alebo podobnú).
- Vrstvenie tiramisu:
- Na vrstvu piškót rozotrite polovicu citrónového krému.
- Pridajte ďalšiu vrstvu namočených piškót.
- Na druhú vrstvu piškót rozotrite zvyšný krém.
- Dokončenie a chladenie:
- Dezert ozdobte čerstvým ovocím, citrónovou kôrou a lístkami mäty.
- Zakryte a nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc, aby sa chute prepojili.
- Servírovanie:
- Pred servírovaním môžete pridať ešte čerstvé ovocie navrch a trochu citrónovej kôry na ozdobu.